Nyeste poster

Man tukler ikke med guttetisser!

Dette burde være så enkelt. Vi lærer det jo til ungene våre: «Det er din kropp, det er du som bestemmer over den. Ingen får lov til å tukle med den.» Men regjeringen er ikke enig. Nå vil regjeringen legitimere kjønnslemlestelse av gutter.

Vi godtar ikke at folk skjærer i jentetisser, selv ikke de minst invaderende inngrepene. Alle er enige i at det ville vært perverst å skille mellom typer omskjæring her: Vi vil ikke at noen skal ta seg til rette på små jentekropper på den måten. Punktum.

Hvorfor skal det være greit når det gjelder gutter?

 

Vikarierende argumenter og annet pisspreik

Tilhengere av praksisen forsøker å gripe til argumenter om helsemessige fordeler, men disse er så grundig tilbakevist at jeg ikke gidder å ta det opp en gang. Det burde være nok å vise til at legeforeningen, barnelegeforeningen, landsgruppen for helsesøstre, barnekirurgisk forening,barnesykepleieforbundet, rådet for for legeetikk og barneombudet er motstandere av å legitimere omskjæring av gutter. 

Så har vi forsøkene på å bagatellisere inngrepet.  Modige menn står fram og forteller oss at det faktisk ikke er et bagatellmessig inngrep, men har konsekvenser for livet. (Det er lett å google seg til mer kunnskap som støtter dette, om du ikke er fornøyd med anekdotiske bevis.)

Så, når alle vikarierende argumenter er skrelt bort, hva står vi igjen med da? Hvordan begrunnes praksisen, hvilke motiver har folk for å ville foreta medisinsk sett unødvendige og smertefulle inngrep på små babyer?

Ingen andre enn kultur, religion, gammel vane.

 Og dette skal vi liksom godta?!

 

Det får da være grenser for toleranse

Dette er argumenter som aldri får gjennomslagskraft i andre sammenhenger. Vi lever i et samfunn hvor folk har problemer med å godta barnedåp og skolegudstjenester, og her klarer regjeringen å legitimere kjønnslemlestelse av gutter?

Jeg er ikke medlem av humanetisk samfunn. Jeg meldte meg faktisk inn igjen i statskirken i voksen alder, som «kulturkristen» og ikke personlig kristen. (En langt mer kontroversiell handling enn å melde meg ut.) Jeg irriterer meg grønn over fanatiske ateister, og etterlyser gjerne større toleranse for folks tro.

Men ett sted går det en grense!

 

Barnet eier kroppen

Man har ikke lov til å bruke et barns kropp for egen tilfredstillelse. Verken seksuell, eller annen. Barnet har en ukrenkelig rett til egen kropp, og den har ingen lov til å bryte. Ikke foreldre heller. Vi eier ikke våre barn. Vi tukler ikke med dem.

Det finnes ingen andre en medisinske grunner til å  foreta inngrep i et barns kropp. Uansett om det gjør vondt eller ikke, om det er synlig eller ei, skadelig eller ufarlig. Enkelte ting gjør man bare ikke.

Ville vi godtatt snørte føtter? Skalleforming? Tatoveringer på babyer?

 

Nødvendig tilpasning

«Vi kan ikke leve med et forbud mot omskjæring» sier Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund. Muslimske talspersoner har ikke vært like tydelige i media, men har også omskjæring av gutter som en del av sin religiøse praksis. (Og så omskjærer veldig mange amerikanere barna, men det er bare av det vi må kalle «gammel vane» og har ikke noe med religion å gjøre.)

Men dette er ikke et spørsmål om trosfrihet. Voksne mennesker har lov til å tro hva de vil, og gjøre hva de vil for å praktisere troen. Så lenge de ikke skader andre.

Kan ikke troen klare seg uten å gjennomføre fysiske overgrep på små barn, så får den gå til grunne. Jeg tror ikke det vil skje, religioner som har overlevd lenge er som regel mer elastiske enn som så. Selve kjernen ligger ofte et annet sted enn i religiøst foreskrevne skikker, og skikkene kan dermed endres. Religioner endres kontinuerlig i takt med samfunnet.

Men om jeg tar feil, så blåser jeg i det. For det er en ting som trumfer retten til å praktisere egen tro, og det er barns rett til egen kropp.

Ingen skal tukle med den.

LIKDEL

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: