Nyeste poster

Puppeglipp og normal folkeskikk

«Radioresepsjonen NRK» av Norwegian Radio Orchestra - originally posted to Flickr as Radioresepsjonen. Lisensiert under Creative Commons Attribution 2.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Radioresepsjonen_NRK.jpg#mediaviewer/Fil:Radioresepsjonen_NRK.jpg

Hele Norges godgutter i Radioresepsjonen har driti seg ut. Og de veit det selv. Alle skjønner at det ikke er greit å offentlig kommentere jenters pupper, eller kalle dem for «knulledukker.» Radioresepsjonen veit det så godt at de blir flaue mens de holder på, uten at det hindrer dem i å fnise seg gjennom innslaget.

Man skulle tro gutta var ansatt av Fett for å demonstrere klassisk sexistisk objektivisering av kvinner, for de har levert et sjeldent godt eksempel på dette. Vi kan like gjerne kalle det barnslig mangel på folkeskikk. Man peker ikke på folks store neser på bussen. Man snakker ikke om folks store pupper på radio.

«Det er sånn vi gutter snakker sammen, og hvis 47 år gamle menn ikke skal få snakke om pupper, synes jeg det er diskriminerende», sier resepsjonsmedlem Bjarte Tjøstheim til Dagbladet.

«Vi har snakket om pupper i alle aldre. Fra fem til 90. Vi tar lytterne litt med ned i kjellerstua i radioprogrammet,» sier Steinar Sagen.

Men det er nettopp der problemet ligger, folkens. Dette er ikke kjellerstua hos foreldrene dine, dette er radio. Dette er offentligheten.

Menn snakker om pupper og rumper. Damer snakker om pikk. Noen ganger bruker vi kanskje N-ordet, eller fleiper med ting som er alt annet enn PK. Vi sier alle dumme ting, og så lenge vi gjør det privat er det ikke så galt. Det finnes masse under- og overtekst når mennesker som kjenner hverandre godt snakker sammen, og konteksten avgjør om det er eller burde være støtende. Det som er greit i lukkede rom kan være hårreisende i det offentlige.

Og vi kommenterer ikke damers kroppsdeler offentlig, gjør vi vel?

Jeg er feminist, ikke puritaner. Jeg har ikke tenkt å be radioresepsjonens menn om å ikke vurdere pupper igjen. Men jeg vil be dere om å oppføre dere som mennesker med en viss dannelse.

Hør her, Radioresepsjonen: Dere veit jo dette godt. Dere skjønner at dere har vært teite, at og nå syns jeg dere skal ta konsekvensen av puppeglippen deres.

Jeg skal ikke be dere om å sove med hendene over dyna, eller å stenge hodet for skitne tanker.

Men jeg synes at dere skal gå og vaske munnene med såpe! Gjerne på direkten.

(Denne kommentaren stod også på trykk i Dagbladet 21.08.14) 

LIKDEL

15 Comments on Puppeglipp og normal folkeskikk

  1. Mener du det samme om Tusvik & Tønne?

    http://tusvikogtonne.no/

    Liker

    • Er det et spesielt innslag du tenker på? Har ikke hørt på dem før. Men om de har et innslag hvor de diskuterer og evaluerer navngitte personers kropper, (menn eller kvinner,) er det høyst sannsynlige at jeg mener det samme.

      Liker

      • For å si det sånn, Sigrid Bonde Tusvik refererer konsekvent til typen sin som Gullkuken. 🙂

        Liker

      • Oisann. Vanskelig for meg å si noe om det uten å ha hørt programmet. Men om mannen er informert og samtykker på forhånd, og det ikke er større og grundigere evaluering ute og går, kan det være ok.

        På et prinsippielt plan: Jeg er ikke motstander av at mennesker objektiviserer hverandre litt, det er en del av sexlivet. Det er normalt å ville bli sett på som en sexy kropp av den man vil ligge med. Men det er enorm forskjell på det, og på å ta det ut i offentligeheten og konskevnt opptre som ombjekt/behandle andre som objekter.

        I tilfellet Tusvik ser det ut til å være litt av begge deler, så der velger jeg å forholde meg avventende til jeg eventuelt får hørt det.

        Men prinsippielt igjen: Objektivisering (den kjipe typen) av mannekropper er ikke greit, ikke om det er kvinner som driver med det heller!

        Liker

  2. «Og vi kommenterer ikke damers kroppsdeler offentlig, gjør vi vel?»
    Gjør vi ikke? https://etdannetrop.no/2014/07/11/pinlige-pupper/

    Oops.

    Liker

    • For å klargjøre: Kommentaren min dreier seg om å kommentere spesifikke damers kroppsdeler. Prat om pupper generelt, enten det er fleip eller serriøs debatt, er noe helt annet.

      Liker

  3. Se Det Ja // 11.08.2014, kl. 16:33 // Svar

    Du prater jo masse om dine egne pupper i den andre artikkelen. Er ikke det «spesifikt» nok?

    Liker

  4. Andreas // 11.08.2014, kl. 17:58 // Svar

    Er det ingen som har fortalt deg at Radioresepsjonen er et humorprogram?

    Dessuten, når noen så til de grader velger å «vise seg frem» som Sophie Elise gjør, så må man regne med å bli tullet litt med. Er også ganske paradoksalt at du er så provosert på hennes vegne, når hun selv synes radioinnslaget var helt greit.

    For å være ærlig tror jeg ikke du har forstått verken Radioresepsjonen eller Sophie Elise…

    Liker

  5. Kjære puritanske pulverheks
    Jeg spør på vegne av en venn. Helt sant.
    Kan du på avstand trylle en kvinne kåt basert på en skriftlig beskrivelse av puppene hennes, dersom hensikten er edel?

    Liker

  6. Kjære puritanske pulverheks
    Jeg synes kommentaren om RR på en utmerket måte, viser hvorfor det er teit med førtiåringer som i det offentlige rom snakker om fjortiser sine pupper. Og du har helt rett. Det er en ting å si noe privat enn i det offentlige rom. Om en minister sier til mannen sin at den deilige kroppen hans gjør henne kåt og våt så er det greit når det er de to til stede. MEN om hun i kongelig statsråd sier at den deilige kroppen osv da passer det seg liksom ikke.

    Liker

  7. Synes du bør lese Sophie Elises eget blogginnlegg om temaet: http://sophieelise.blogg.no/

    Liker

    • Takk for linken, jeg er enig med det i at jeg burde lese det.

      Men jeg endrer ikke standpunkt selv om hun syntes uttalelsen var grei. Det hadde selvsagt vært helt avgjørende hvis mitt eneste poeng var å forsvare denne Sophie Elise. Men jeg forsøker å trekke noen litt større linjer her.

      Hvordan er det greit å oppføre seg i det offentlige rom? Jeg mener at vi bør ha noen tyngre tanker i hodet når vi vurderer det. Hovedpoenget mitt i innlegget var å minne om skillene mellom offentlige ytringer og privat preik. Kanskje det som ble sagt var morsomt, noe vi alle kunne tenkt, eller noe den som ble omtalt ikke ble såra. Men det er ikke det som bør være avgjørende for hvordan man velger å forholde seg til kvinnekropper i det offentlige rom.

      For øvrig ser jeg at mange i debatten synes det er latterlig at feminister gidder å forsvare ei dame som åpenbart har et helt annet syn på ojektivisering og seksualisering enn oss. Men min feminisme strekkers seg lengre enn min egen nesetipp. Alvorlig talt: Hadde det vært bedre med en feminisme som sa: «Vis respekt for kvinnekroppen, med unntak for kroppene til de kvinnene som har tatt andre valg enn oss selv. De er fritt vilt!»?

      Liker

Legg igjen en kommentar