Nyeste poster

Våpen eller buksepress?

Klær skaper folk. Og klær påvirker relasjonene til folkene som bærer dem. Derfor trenger vi en ny politiuniform. Uten våpen som fast tilbehør.

Politiet har fått ny ammo. Den nylig annonserte Terrortrusselen satt som ei kule i vår kollektive bevissthet. Og politiet gjør nå sitt for at den skal ekspandere og bli værende i samfunnskroppen, som et evigvarende argument for væpnet politi.

Vi får servert vage argumenter om at (et antatt) «økt trusselnivå i framtida er et av flere argumenter for økt bevæpning.» Og i tillegg hevdes det at kriminaliteten stupte da man sendte mer væpnet politi ut i gatene. Uten at noen har tatt seg bryet med å sjekke om denne nedgangen i kriminalitet også var merkbar i Hordaland, hvor politiet valgte å ikke væpne seg.

Som enhver godt skeptiker veit, er det ikke nødvendigvis sammenheng mellom to fenomener selv om de opptrer samtidig. Men Politiets Fellesforbund er ikke kjent for å være skeptiske til våpen, og kommer raskt til en konklusjon: Mer politivåpen= mindre kriminalitet.

Så enkelt er det ikke. Det er logisk å anta at tilstedeværelsen av synlig politi førte til mindre kriminalitet. Det er ikke like selvsagt at det var gønnerne som gjorde utslaget. Det viktigste spørsmålet vi bør stille oss, er allikevel ikke om dette funka nå, men hvordan det vil bli på sikt? Ønsker vi fler politifolk i gatene? I så fall, hvordan skal disse se ut?

Jeg svarer ja på det første spørsmålet. Et tilgjengelig, nærværende politi virker kriminalitetsforebyggende. Men like viktig er det at de kommer nær oss de er satt til å beskytte. Politiet har lov til å bestemme over oss, men det betyr ikke at de er hevet over borgerne. Hver eneste politikonstabel skal vite, og føle, at de ikke bare beskytter folket, de er av folket og for folket. Da ville det vært nyttig om de også var blant oss. Ikke bare i sakteglidende biler, men spaserende, pratende. Nærhet er viktig. Ikke bare for publikums trygghet. Men for publikums og politiets holdninger til hverandre.

Da er det er ikke likegyldig hvordan politikonstablene framstår. Vi skal ikke et øyeblikk tro at framtoning ikke teller. Vi blir alle påvirka av klesdrakt og artifakter hos dem vi møter, politiuniformen er ikke noe unntak. Klær kommuniserer. Hva sier et synlig våpen på hofta?

Vi trenger ikke væpnet politi. Faktisk vil jeg ta til orde for en kraftig av-bøllifisering av politiuniformen. Slik framstår politiet oftest i møte med publikum:

Foto: Politiet/Torgny Alstad

Foto: Politiet/Torgny Alstad

Caps, skinnjakke, combatbukse og militærstøvler. Utstråler dette autoritet, eller bare makt? Hvilke assosiasjoner gir uniformens design?

Denne bildekrusellen krever javaskript.

En litt annen, men fortsatt uheldig assosiasjon:

Ill: Salvor/Wikipedia Commons

Ill: Salvor/Wikipedia Commons

 

Men aller mest signaliserer uniformen en villighet til å bruke vold oPolitiuniformg makt. Det må ikke forveksles med autoritet og, selv om det er en vanlig misforståelse. Den er spesielt alvorlig i politiet.

Politiets gamle skinnjakke er klar for utskiftning. Og det er bra. Politiet har selvsagt behov for funksjonelle og moderne uniformer, som ivaretar både deres sikkerhet og praktiske behov best mulig. Men la oss håpe at man også benytter anledninga til å gi oss en uniform som er politiet verdig, og som gir politiet verdighet. Jeg vil ha en politiuniform som utstråler autoritet, ikke maktbruk, og som inngir tillitt og respekt.

Jeg innser at tida for buksepress til hverdags er forbi. Men jeg tviler på at den er inne for generell politibevæpning! Vi trenger politi som ser ut som politifolk, ikke politibøller. Det er nemlig ikke lett å respektere en bølle.

LIKDEL

 

2 Comments on Våpen eller buksepress?

 1. Ja! Designet av Hugo Boss!

  Likt av 1 person

  • Hugo Boss er en annenrangs designer med tilhørende kvalitet. Hvis politiet skal ha nye uniformer unner jeg dem noe som er bedre enn glorifisert dressmann-kvalitet.

   Hva med Burberry?

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: