Nyeste poster

Åpenhet mot konspirasjon

Ill: Grook Da Oger - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0-2.5-2.0-1.0 via Wikimedia Commons -

Det er vanskelig å få slutt på rykter om noen som ikke er helt ærlig. Derfor er det viktig at vi ikke rosemaler sannheten, og innrømmer at vaksiner kan skade. Poenget er bare at sykdommer mye farligere.

I det siste har mange skrevet og snakket om vaksiner. Kunnskapsrike og pålitelige folk forteller oss hvor farlig det er å ikke ta dem, og hvor trygge de er. Det er lett å motbevise anti-vaksine-aktivistenes feilinformasjon. Det vanskelige er å overbevise dem! Og det blir vanskeligere jo mindre åpen man er. I møte med konspirasjonsteorier må man unngå selv den minste antydning av uærlighet.

Vaksinemotstand er veldig alvorlig. Konspirasjonsteorier om medisinbransje og myndigheter med onde hensikter kan virke latterlig på oss. Ikke like morsomt når vi ser at det er samme type tankegang og myter som gjør at ebolasmittede i Afrika unngår behandling og smittevern.

Vi har glemt hvor farlige mange vanlige sykdommer var for bare noen generasjoner siden: Kusma kan forårsake livsfarlig hjernehinnebetennelse, og forårsake døvhet og infertilitet. Meslinger dreper, forårsaker døvhet og blindhet. Polio kan gjøre folk lamme, eller drepe. Difteri kan ramme nervesystem og hjerte, med fare for død og senskader. Kikhoste kan få små barn til å hoste seg til døde eller hjerneskade.

På mine besteforeldres tid døde mange barn av disse sykdommene hvert år. Enda flere ble varig skadde. Mange steder i verden er det fortsatt slik. Den eneste grunnen til at vi har glemt hvor farlige disse sykdommene er, er at vi ikke ser dem mer. Ironisk nok er det fordi vaksinene virker så bra, at folk i Norge har begynt å mistro dem.

Og vaksiner kan være skikkelig farlige. Det er veldig sjelden, men de kan gi livstruende allergiske reaksjoner. Enkelte vaksiner kan forårsake alvorlige sykdommer noen få. Under svineinfluensaen var det mye snakk om at influensavaksine kan forårsake Guillain-Barré –syndrom. Det stemmer, om enn bare så vidt. Mer sjokkerende var det da Folkehelseinstituttet (FHI)konkluderte med av svineinfluensavaksinen sannsynligvis kan forårsake narkolepsi.

Det er ikke slik at FHI eller andre helsemyndigheter underslår informasjon om bivirkninger. Men det er ikke noe de forteller oss mye om heller. Under vaksinasjonene av mine barn, for eksempel, har helsesøstrene fortalt oss at ungen kan bli litt trøtt og slapp. Årsaken til at man skal vente 20 min før man går hjem, har de derimot ikke snakka om. (Det er fordi eventuelle farlige allergiske reaksjoner oppstår raskt, og i så tilfelle bør man være nær hjelpen.)

FHIs informasjonssider er ikke mindre sparsomme med informasjonen: Det er lett å finne gode grunner til vaksinasjonen. Men vil man lese om faren for bivirkninger, henvises man til knappe opplysninger i vanskelig medisinerspråk.

Jeg tror at en større åpenhet rundt vaksiners bivirkninger er den beste kuren for vaksinemotstanden. Det er ingen grunn til å legge lokk på at vaksiner kan være farlige for noen.

Argumentene for vaksinasjon er fortsatt overveldende: Vaksiner er ikke hundre prosent trygge, men sykdommer er mye farligere. Sjansene for å bli drept eller skadd av sykdommen er mye større en sjansene for at vaksinen gjør det. Sykdommer utløst av vaksine er mulig, som i tilfellene Guillain-Barré –syndrom og narkolepsi. Men Guillain-Barré –syndrom kan også utløses av influensa. Det for tidlig å si noe om narkolepsi, men det er ikke utenkelig at det samme er tilfelle her.

Når man forsvarer noe som er innmari viktig, er det lett å tenke at alle midler er tillatt. Når man kjemper mot løgn og misinformasjon er ikke fristende å komme med informasjon som kan gi motstanderen vann på mølla.

Men konspirasjonsteorier tilbakevises best med full åpenhet. Angsten for farlige bivirkninger fjernes lettest ved å snakke om dem. Det er ingen grunn til å framstille vaksiner som et risikofrie, for det er de ikke.

Vidundermidler finnes ikke, og det kan være farlig å vaksinere seg. Men å ikke gjøre det, er mye, mye farligere.

 LIKDEL

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: