Nyeste poster

«Naken og trygg» kampanjen

 

Snapsave ble hacket og private bilder lekkes og misbrukes. Politikere som Anders Werp (H) og Ulf Leirstein, (FrP,) legger mye av skylda på offeret. «Man må ta ansvar for hva man legger på nettet», mener de. » Jeg blir litt i stuss og lurer på hvorfor de legger ut disse tingene» sa Leirstein.

Heller ikke politiet bryr seg nevneverdig om det som faktisk er alvorlig kriminalitet. Leder for politiets ungdomsavsnitt i Østfold, Ragnar Foss, mener det er unaturlig og skremmende atferd å gi nakenbilder til kjærester og elskere. Videre sier han: «Hvis man velger å sende nakenbilder av seg selv har det ikke skjedd noe lovbrudd, men en idiotisk handling. Å følge opp den tråden er nesten umulig, og det er lite vi kan gjøre.» Mener han virkelig det er fritt frem for å spre, bruke og misbruke bilder man har fått til eget bruk?

Vi har altså folkevalgte som ikke verken forstår seg på ansvarsbegrep eller internett, og politifolk som mangler forståelse for personvernbeskyttende lover som åndsverkloven og straffelovens §390 om krenking av privatlovens fred. Ingen av dem ser ut til å forstå seg på kåtskap.

Heldigvis har mange kritisert politiets og politikernes unnfallenhet og moralske pekefingre. Men fortsatt mangler svaret på det som tross alt er et betimelig spørsmål: Hvordan kan man dele intime bilder på en tryggest mulig måte?

 

Folkeopplysning, ikke slutshaming

For å bøte på denne mangelen har vi slengt sammen opplysningskampanjen «Naken og trygg!». Kampanjen er et privat initiativ for å gi praktisk kunnskap om bildedeling og gi folk muligheter til å vise seg fram, nakne og kåte, for utvalgte personer. Og ingen andre!

Denne direkte og praktiske kampanjen er alvorlig ment, og vi tror den kan bidra langt mer i kampen mot bildetyveri enn all verdens slutshaming.

Kampanjen kan forhåpentligvis også ha overføringsverdi til andre problemstillinger: Ja, det er mulig å la folk ta ansvar for egen sikkerhet, uten å gi dem skylda om det går galt.

 

Om vår posterboy

Vi har valgt polarhelten Fritdjof Nansen som posterboy for vår kampanje. Nakenbilder av ham gikk verden rundt, 80 år etter at han fotograferte seg selv og sendte bildene til en ung dame. Allikevel antydet ingen at Nansen var en skitten, liten hore.

Vi synes NakenNansen er freidig og flott på sine selfies, og at hele saken godt illustrerer våre viktigste poenger: Ingen som gir intime bilder til andre kan være 100% sikre på at bildene ikke havner på avveie. Men det er ikke galt å gi slike bilder til noen du stoler på.

Enten du er en 67 år gammel polarhelt i 1929 eller en 16 år gammel jente i 2014.

 

5 NAKNE SANNHETER

  • Naken og kåt er helt ok. Folk har tatt intime bilder av seg selv så lenge man har hatt muligheten. (Bare se på Fridtjof Nansen.)
  • Kan det ses, kan det spres. Det finnes ingen 100% sikre metoder for å dele private bilder. Kontoer kan hackes og skjermer kan fotograferes.
  • Det er alltid tyvens skyld, ikke offerets. Skal man inngå intime forhold til folk, må man velge å stole på dem. Gi bare bilder til folk du stoler på, men husk at det ikke er din skyld om tilliten blir brutt. Anmeld lovbrudd.
  • Man kan ikke vaske øynene sine. Du har ikke rett til å tvinge intime bilder på noen. Spør alltid om lov før du gir noen et slikt bilde. 
  • Et øyeblikks nytelse. Om noen gir deg lov til å se, betyr ikke at de gir deg lov til å lagre. Gå alltid ut fra at du ikke skal laste ned, lagre eller kopiere bilder du har fått lov til å se.

 

Usikre metoder

Ingen løsninger hvor du sender bildefiler fra deg, er trygge. Der mister du kontrollen over bildet. Du vet ikke om det blir delt videre, om kjærestens telefon blir stjålet, eller om elskeren sikkerhetskopierer til Google eller iCloud. Ingen nakenbilder på SnapChat, MMS, eller e-post, med andre ord!

Gir du fra deg bildefiler gir du fra deg kontrollen!

 

Tryggest mulig metode

Bruk en skytjeneste som for eksempel Dropbox eller OneDrive. Sikre den med totrinns autentisering. Ikke sett opp autosynk mellom telefonen din og tjenesten! Gjør du det, har tyven tilgang til dine skybilder hvis telefonen blir stjålet.

Last opp bilder, og del dem med den du vil. Men pass på å bare sende dem lenka til bildemappa eller bildet.

Fordelene er at du ikke gir fra deg selve bildefilene, men bare tilgang til dem. Si fra til den du deler med at det lov å titte, men ikke lagre. Dette er selvfølgelig ikke 100% trygt, for mottakeren kan laste ned en kopi eller ta et skjermbilde likevel. Men stoler du nok på noen til å sende nakenbilder, bør du også stole på at denne respekterer dine ønsker.

Gjør du det på denne måten er du nesten helt trygg for hacking, og kan selv fjerne bildene om det trengs. Eller rett og slett ta bort tilgangen du delte. (Noe som kan være lurt å gjøre før du dumper den andre, for eksempel.)

Ender du likevel opp som Nansen i nettoen på nettet, vet du hvor skylda og ansvaret ligger. Og det er hos mottakeren som brøt tilliten din, ingen andre!

 

 

For å spre kunnskap om bildedeling har vi utformet to informasjonsflyere. En todsidig brosjyre med informasjon om kampanjen «Naken og trygg»samt praktiske råd, og en løpeseddel med kun praktiske råd. Vi vil gjerne at disse spres så vidt som mulig!

De er derfor tilgjengelig for nedlasting her. Vi anbefaler PDF-brosjyrer for print og JPG-småbilder for spredning på nettet. PNG-filer er også tilgjengelig.

Kronikken ble også publisert på NRK Ytring. Vi oppfordrer dere til å ta diskusjonen der.

Gratis brosjyrer finner du her. Les vilkår for bruk under.

Brosjyrer PDF-format (Klikk på bildene.)

Naken og trygg-liten flyer PDF

Naken og trygg-tosididg-PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

Småbilder (Klikk på bildene.)

Naken og trygg-teaser.JPG

Naken og trygg-teaser.JPG

Naken og trygg-tryggest metode.JPG

Naken og trygg-nakne sannheter.JPG

Naken og trygg-nakne sannheter.JPG

Brosjyrer JPG-format (Klikk på bildene.)

Naken og trygg-tosidig. JPG

Naken og trygg-liten. JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Brosjyrer og småbilder, PNG-format (Klikk på bildene.)

Naken og trygg-tosidig. PNG

Naken og trygg-liten. PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

Naken og trygg-teaser.PNG

Naken og trygg-tryggest metode. PNG

Naken og trygg-nakne sannheter.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

Opphavsrett og bruk

Alle brosjyrer og bilder er utgitt under Creative Commons License Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.  

Selve illustrasjonen av NakenNansen er frigitt for gjenbruk kun i relevante sammenhenger. (Altså i sammenhenger for å illustrere eller fremme nettsikkerhet eller bekjempe slutshaming.) Send en mail her og opplys om gjenbruk av illustrasjonen. Vi forbeholder oss retten til å tilbakekalle gjenbrukstillatelsen.

Teksten skal ikke kopieres og brukes utover sitatretten. Ønsker du å bruke større deler av teksten, utenfor brosjyrene våre, send en mail og spør.

 

 

Kanpanjen er et initiativ fra, og eies av, av Ingebjørg Berg Holm, interiørarkitekt og blogger på etdannetrop.no og Torstein Utne, informasjonsviter.

LIKDEL

1 Trackback / Pingback

  1. Naken og trygg – Norway Daily

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: