Nyeste poster

Pietistfeminisme

ILL: IBH

Denne posten ble først publisert i Dagbladet i debatten rundt en uttalelse fra Karl Ove Knausgård. Harald Eia og Kirsti Bergstø var blant debattantene. Les også oppfølgerposten min her.

Knausgård er generaliserende, men han er inne på noe. Veldig mange menn tenker på å ligge med damer. Ikke alle menn, så klart. Noen tenker mer på å ligge med menn. Damer tenker også på å ligge med menn. Eller damer. Folk tenker i det hele tatt mye på å ligge med folk. Hvorfor er det et problem?

I gamle dager var det religiøse pietister som syntes det var problematisk. Rene tanker, gutten min! Hendene over dyna! Nå har pietitsfeministene overtatt ansvaret for å offentlige påpeke tankesynd. Ikke tenke stygge tanke, Knausegutt!

Pietistfeminismen har boblet fram i år, den koker ikke suppe på spiker. Kvinner fremstilles som og/eller inntar posituren som seksualobjekt i alle tenkelige og utenkelige sammenhenger. Seksualisering, objektivisering og bedømmelse basert på utseende er blitt så normalt alt vi blir numne. Det er all grunn til å bli forbanna over det!

Men alt til sin tid. Noen ganger ønsker vi faktisk alle å være et seksualobjekt. For en kjæreste, ektefelle eller elsker. Syndige tanker for pietister, men helt naturlige for menneskene. Noen ganger ser vi på folk, og tenker på sex. Og som likhetsfeminist tror jeg at begge kjønns hjerner er i stand til å tenke på flere ting samtidig. Å tenke koffert om noen utelukker ikke at man ikke tar dem på alvor.

Det er vanskelig å forholde seg til sexisme, nettopp fordi den er kontekstavhengig. «Så fin kjole du har!» kan være en hyggelig kompliment fra en mann. Men om han sier det med blikket åpenbart ned i utringinga hennes, omgitt av flirende kompiser, kan det være ufint og ugreit

Feminister forbeholder seg retten til å bedømme budskap ut fra kontekst, med god grunn. Men i rettferdighetens navn bør vi da gjøre det samme, også når det innebærer å gi folk mer slack!

Det ødelegger for alle gode poenger når man reagerer på refleks, uten å lese konteksten. Slik det bare var flaut når SoMe-feministene hisset seg opp over bruken av en naken kvinnerygg i Oslo Vannverks sparekampanje. Ja, hun var naken, men det var i en helt naturlig sammenheng. (Ingen dusjer med klær på!) At ei dame er naken på et bilde betyr ikke nødvendigvis at hun er et seksualobjekt. Det er pinlig når feminister, (av alle!,) ikke forstår det.

Det er en tid for alt, sier Bibelen. Kari Bremnes er mer direkte: Det er ei tid for sjel og ei anna tid for hofte, synger hun.

Og ikke minst vil jeg si: Det er en tid for å lytte og en tid for å rope. Ofte bør man gjøre det første først.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: